DAVRANIŞ KİRLİLİĞİ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNEMİNE ÇOK AZ DİKKAT EDİYORUZ !




Bu yazıda davranış kirliliği ve çevre kirliliğinin çözüm önerileri bulunmaktadır. Davranış kirliliği ödevi, çevre kirliliği ödevi olarak da ilkokul yıllarımızda karşımıza pek çok kez çıkmıştır. Ancak yaşantımız boyunca dikkat etmemiz gereken iki önemli husustur. İyi okumalar.


DAVRANIŞ KİRLİLİĞİ


Davranış kirliliği günümüzün en büyük sorunlarının altında yatan sebeplerden biridir. Davranış kirliliği hava, su toprak kirliliği kadar önemlidir çünkü dünyamızı olumsuz yönde etkilemektedir. Örnek olarak tek kullanımlık plastiklerin tercihi bir davranış kirliliğidir. Alternatifi olmasına rağmen toplum ve doğa için zararlı olana yönelinmiş bir durumdur. Başka bir örnekte yere çöp atılması olarak bakabiliriz. Atıkların geri dönüşümde değil de sokaklarda olması demek binlerce yıl o sokaklarda dolaşmaya devam edeceğinin de göstergesidir. Bu davranış kirliliği hem toplumu, hem dünyayı etkilemektedir. Bu tür davranış kirlilikleri başta küçük gibi görünse de etkileri çok büyüktür. Ozon tabakasının delinmesine bakacak olursak, günümüzde yasaklanan kloroflorokarbon (deodorantlarda, buzdolaplarında kullanılmaktaydı) maddesinin ciddi zararlarını görürüz. Alternatif olmasına rağmen bu maddelerin kullanılması da üreticiler açısından bir davranış kirliliği olarak yorumlanabilir. Davranış kirliliği kişi veya toplum bazında oluşabilmektedir. Kişinin asıl benliğinden farklı olarak yaptığı bu tür hareketler bu durumun sonucunu oluşturmaktadır. Davranış kirliliği hem yerküreye hem de üzerindeki canlılara iyileşmesi binlerce yıl süren yaraların oluşmasını sağlıyor. 


ÇEVRE KİRLİLİĞİ


Dünyayı değiştirmeye önce kendimizden başlamalıyız. Bunun için başkalarına söylemeden önce insanların kendileri bu konuda daha hassas olmalı. Daha sonra yapılacak olan davranışlar örnek niteliği teşkil edeceğinden değişim çevreye ve topluma sıçrayacaktır. Çevre sorunları için bu şekilde müdahalede bulunmak uzun sürede toplumun tamamını saracak ve gelecek nesillere de güzel bir geleceğin inşasının tarifi bırakılmış olacaktır.



 Yapılabilecek davranışlar:


  • Yeşil alanlar artırılmalı, var olanlar özenle korunmalı
  • Gölgesinde oturulmaya yaşamın yetmeyeceği bilinse bile ağaç dikilmenin devam etmesi
  • Çöpler geri dönüşüme atılmalıdır.
  • Bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma araçlarının kullanılması
  • Sivil toplum kuruluşlarına üye olup gerçek bir toplum gönüllüsü olmalıdır.
  • Ev ısınması için kaliteli yakıtların kullanılması
  • Plastik kullanımı azaltılmalıdır.
  • Su, elektrik kullanımlarında tasarruf yapılıp israfa engel olunabilir.
  • Tüketim çılgınlığından çıkılmalıdır
  • Yenilenebilir enerjilerin kullanımı artırılmalı
  • Gelecek nesillere çevre eğitimleri uygulamalı olarak ve baraj dersi olarak uygulanabilir. Bu her ne kadar ders açısından zrounlu ve baraj ders niteliği taşımayan bir uygulama olarak ilk bakışta anlaşılabilse de unutmayalım yaşayacak bir dünyamız, oksijenimiz, suyumuz olmazsa matematik, coğrafya ve dahasına olan ihtiyacımız son bulabilir.