Bize “Yeni” Gelecek Lazım !



gelecek - yeni gelecek - new future - After COVİD Şimdiye kadar birçok haber sitesinde muhtemelen “gelecek 10 yılda, 50 yılda veya 100 yılda neler olacak” gibi başlıklar altında yazılanları okumuşsunuzdur. Ancak COVİD-19 ile hayallerimiz değişime muhtaç kaldı diyebiliriz.
 Birçok haberde “yeni normal” tanımını da görmüşsünüzdür. Ancak bunlarla birlikte yeni geleceği de hayal etmeye çalışalım.
 Korona virüs öncesinde uzaktan çalışma ile ilgili “Dünya değişiyor 10 yıl içinde uzaktan çalışma yaygınlaşacak” haberlerine denk gelmişsinizdir. Şu anki gündeme bakılınca korona virüsü uzağı yakın etmeye başladı. Gelecek hayallerini, tahminlerini bize hızlıca uygulamamızı sağlayan korona virüsü, yapay zekâ ve robotlar konusunda da uzağı yakınlaştırdı. İnsanlar fabrikalardan dışarı çıkarıldı ve yerine robotlar alındı. Bu tür örnekler sayılamayacak kadar çoğaldı.
 Peki bu değişim bizi ne kadar hızlandıracak?
 Bugün evlerimize kapandık. Pandemi dolayısıyla işlerimize, okullarımıza gidemedik. Gidenlerimiz de hızlıca eve dönmek üzere gitti. Durum böyle olunca evde düşünecek oldukça uzun bir vaktimiz kalıyor. Pandeminin sona ermesiyle birlikte düşündüğümüz fikirler de filiz açacak ve bir ağaç gibi yeşerecek. Böylece yeni geleceğin temelleri atılmış olacak.


Eğitimden çalışma hayatına, tıptan sanata yeni geleceği hayal etmeliyiz. Gelecek için yeni hayallere ihtiyacımız olacak gibi duruyor…
Gerçek anlamda orta gelirli aileler için ne değişecek derseniz artık herkes maske takacak. Çünkü dünya böyle bir yer. 2 milyara yakın insan temel ihtiyaçlarını sağlayamıyorken zenginler için yine bir şeyler değişecek.


yeni - gelecek - covid sonrası - yeni yaşam - değişim - new future - after covidSiz yeni gelecek için neler düşünüyorsunuz?
 Ben kısaca düşündüklerimi aktarayım. Uçan arabalardan önce çok farklı şeyler göreceğiz gibi duruyor. Salgın insan yaşamının değerini bir kez daha gösterdi. Tüketim çılgınlığı biter mi bilinmez ama azalma olabilir. Sağlığa yatırım olacağı da su götürmez bir gerçek. Ve önemli bir şey daha var. Dünyayı daha kötü bir yer haline getirmeye de hız verecek insanlık. Hızlı üretim, hızlı kaynak tüketimi, hızlı küresel ısınma gibi birçok zincirleme bağlam görebiliriz. Her şeyi robotların yapmasına giden bir dünya hayalinin sonu aynı zamanda dünyanın da sonu olabilir.

Peki bu değişir mi?

Maalesef insanlık bu konuda iyi bir izlenim bırakmıyor. Dünya’yı etkileyen yeni bir olaya kadar bu konu rafta duracaktır diye tahmin ediyorum.

Bu konu hakkında düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.